Dinsdagmorgen 9.30 uur. In de Campbellklas van Campus Connect volgen 10 leerlingen de workshop etiketten lezen. Leerkracht Vicky stelt hen vragen over de verpakking van voedingsproducten. De leerlingen kennen al veel antwoorden en doen mee met de praktische oefeningen. Ze vertellen tegelijk honderduit over de gewoonten thuis. Dat ze kruiden die overtijd zijn niet wegsmijten, dat er in light dranken ook ongezonde ingrediënten zitten en dat boodschappen doen echt duur geworden is.
In Campus Connect volgen leerlingen van 15 tot 19 jaar een opleiding leren en werken ofwel duaal leren. Twee dagen per week krijgen ze les op school, de andere dagen volgen ze opleiding op een werkplek of volgen ze een traject dat hen voorbereidt om in duaal leren te stappen. De projectweek rond gezondheid is daarop een uitzondering. De leerlingen worden op Campus Connect een hele week ondergedompeld in gezondheidsthema’s als stoppen met roken en gamen, mentaal welzijn met getuigenis van iemand met een psychische kwetsbaarheid, alcoholgebruik, gezonde voeding, beweging, EHBO, … Alle leerlingen volgen ook een les koken met budget van stad Sint-Niklaas. Arwen (16 jaar, tuinaanlegger in spe) en Chinouk (18 jaar, kok in wording) maakten met hun groep het dessert van die dag: een heerlijke fruitsla. Zij delen hun ervaring over deze projectweek.
Chinouk en Arwen
Chinouk Ceelen vertelt tijdens de workshop over etiketten lezen dat ze zichzelf een aantal gezonde doelstellingen heeft opgelegd de voorbije maand. Ze is dus wel bewust met haar gezondheid bezig. Zo drinkt ze geen frisdrank meer, enkel nog water. Chinouk is ook beginnen lopen. Ze heeft zichzelf een doel opgelegd: een wedstrijd van 7 km uitlopen. Als ze niet meteen na school kan gaan lopen, gaat ze fitnessen als het te donker is. Chinouk voelde zich overdag of na een inspanning vaak moe. Door enkel water te drinken en meer te bewegen voelt ze zich actiever en minder moe.
Zelf vindt Chinouk geestelijke gezondheid een belangrijk thema. Ook al voelt ze zich op dit moment goed in haar vel, ze kent best veel vrienden die er mee worstelen. Over gezondheid weet ze al veel en sommige zaken die tijdens de gezonde week aan bod komen heeft ze al vaker gehoord en gezien. Maar ze vindt het wel fijn om hier nieuwe dingen over bij te leren. Een inspirerend voorbeeld voor haar is Jade Anna Van Vliet, een model en mode influencer, die work outs en tips over gezonde voeding deelt met haar volgers. Chinouk wil zelf een haalbare gezonde leefstijl.
Arwen Van Extergem maakt zich geen zorgen over ziek kunnen worden en is naar eigen zeggen zelf minder bezig met gezondheid. Toch eet hij ’s avonds gezond want zijn plusmama kookt gezond en als tuinaanlegger beweegt hij sowieso heel de dag veel. Zijn papa neemt hem ook mee naar de fitness. Samen hebben ze een doel voor ogen: de Viking Run. Arwen vindt het goed dat de school deze projectweek doet. Want info over gezondheid vind je overal maar spreekt elkaar vaak tegen. Duidelijkheid hierrond is belangrijk.
Waarom zet de school in op het thema gezondheid?
Leerkracht Pieterjan Van Hoeylandt en coördinator Linda Maes vertellen waarom ze op gezondheid inzetten met een projectweek. Ten eerste zijn leerlingen nog niet zo bezig met de impact van de gezondheidskeuzes die ze maken. Soms hebben ze ongezonde gewoontes of sporten ze wel, maar te extreem. Met deze projectweek wil de school meer bewustzijn rond gezondheid creëren.
Campus Connect draagt het welzijn van de leerlingen hoog in het vaandel. Als leerlingen zich niet goed in hun vel voelen, kunnen ze hun talenten immers niet ontplooien. De leerlingen zijn bovendien al vaak in hun schoolcarrière op teleurstellingen gebotst. Daarom besteden leerkrachten naast het lesgeven ook voldoende aandacht aan het welzijn van de leerlingen. Hun veerkracht ontwikkelen en hen weerbaar maken, is belangrijk in hun proces om te leren werken in een volwassen setting.
Tot slot worden de leerlingen geëvalueerd op hun inzet en deelname aan de workshops. Zo proberen de leerkrachten ook eens op een andere manier de vooropgestelde leerdoelen te evalueren.
De organisatie van deze projectweek vraagt wel wat werk: de uurroosters worden omgegooid, de lessen aangepast en leraren gaan vakoverschrijdend aan de slag. Een werkgroep bereidt dit alles voor. Na het brainstormen ploos de werkgroep uit met welke thema’s, workshops en bestaande materialen ze aan de slag konden. Zo stootten zij op de Groei Gezond Waaier, waar ze inspiratie voor de winkeloefening rond etiketten lezen en centjes voor het gezond koken in de klas in vonden. En ook hier geldt ‘teamwork makes the dream work’.
Het is dankzij een gedreven schoolteam dat deze gezonde week een succes is.
Ook in jouw school?
Inspiratie en goesting gekregen om ook aan de slag te gaan met het thema gezondheid in jouw klas of school?
Check dan het project Groei Gezond en vraag alvast je Groei Gezond Waaier aan op gezondheid@sint-niklaas.be
Of boek een infosessie/workshop (onder tabblad aanbod) over